matomo

Ezek a motoralkatrészek igénylik a legtöbb törődést

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
loading...Loading...

Te is sokat motorozol?

Akkor minden bizonnyal észrevetted már, hogy vannak bizonyos motoralkatrészek, amik több odafigyelést igényelnek. Azonban ezekre érdemes kellő figyelmet is fordítani, hiszen megfelelő karbantartással a motorod élettartamát is jelentősen megnövelheted.

Ha te is szeretnéd még sokáig, gond nélkül használni a motorkerékpárodat, akkor ezekre a motoralkatrészek állapotára kell odafigyelned!

 

A motorlánc feszessége

A lógó lánc, a nem megfelelő láncfeszesség nem csak a sebességváltó korai elhasználódásához vezethet, de balesetveszélyes is lehet.

A feszesség ellenőrzése során érdemes fellapozni a szervizkönyvet, ez ugyanis tartalmazza a szükséges értékeket. Ha esetleg hiányzik vagy nem találod az útmutatót, akkor alapesetben a láncnak, egy utcai motoron körülbelül 2-3 centiméterre kell lennie, a lengőkarhoz viszonyítva.

Az érték azonban csak akkor lesz pontos, ha oldaltámaszon vagy függőlegesen vizsgálod meg a feszességet.

A lánc állítását szintén mindig oldaltámaszon, megemelt hátsó kerékkel végezd el. Azonban azt tanácsoljuk, ha nincsenek megfelelő szerszámaid, akkor mindenképp vidd szervizbe.

Egyébként érdemes a feszességet minél sűrűbben – legalább havonta egyszer – ellenőrizni még akkor is, ha látszólag minden rendben van a motorozás során.

 

Hűtőfolyadék ellenőrzése

A hűtőfolyadék cseréje során először is le kell engedni a régi, elhasznált folyadékot, amit rendszer alján található leeresztő segítségével tehetsz meg.

Ezután jöhet a hűtőfolyadék bekeverése, ami 50%-ban desztillált vízből és 50%-ban fagyállóból áll. Hogy mekkora mennyiségre van szüksége, azt a már fent említett szervizkönyvben általában megemlítik, de egy átlagos motor esetében körülbelül 2-3 liter szükséges hozzá.

Az általad készített hűtőfolyadékot végül a radiátorsapkát lecsavarva tudod betölteni. Fontos, hogy a jelzett szintig, teljesen teletöltsd.

 

A mozgó motoralkatrészek kenése

Minden mozgóalkatrésznek szükséges némi kenés a zökkenőmentes menetteljesítmény biztosításához. Éppen ezért időnként meg kell tisztítanod például a láncot és a felfüggesztést.

 

Elsőként egy törlőkendőre (lehet használt is) spriccelj némi WD-40-et, majd távolítsd el a régi olajat a motorkerékpár láncáról. A WD-40 segítségével könnyebben lejön az odatapadt zsír és a szennyeződés.

Utána mindenképp meg kell olajozni a láncot, amelyre kiválóan alkalmas a speciálisan erre a célra fejlesztett WD-40 Specialist Motorbike Chain Lube (de lánckenő spray-ként is találkozhatsz vele).

Egyszerűen csak forgasd a hátsó kereket, közben pedig fújd a láncra és a lánckerékre úgy. Fontos, hogy utána legalább 10 percig hagyd hatni. Ezzel is biztosítod a lánc mély olajozását.

Ezek természetesen csak útmutatások, azonban azt tanácsoljuk, ha bármi problémát észlelsz a motorodon vagy nem vagy biztos magadban, mindenképp vidd szervizbe a motorkerékpárt.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy a többi motoros is láthassa!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A WD-40 termékeinek bemutatott és ismertetett felhasználási módjait a felhasználók szolgáltatták a WD-40 vállalat számára. Ezeket a felhasználási lehetőségeket a WD-40 vállalat nem tesztelte és nem is képezik a WD-40 vállalat hivatalos felhasználási ajánlásait. A WD-40 vállalat termékeinek használatakor, kérjük mindig hallgasson a józan észre! Mindig kövesse a használati utasítást és mindig tartsa szem előtt a csomagoláson feltüntetett figyelmeztetéseket! 

Kapcsolat

Meteor CEE H-2461 Tárnok, Pacsirtamező u. 2. Hungary

© 2019 WD-40 Company